Till senaste kommentaren

Finns det något samband mellan Konakion (K-vitamininjektion) & leukemi?

Hej,
Jag undrar vilket årtionde ni började att se en ökning av cancer bland barn?
Undrar även hur mycket forskning ni har gjort på om det finns något samband mellan leukemi bland barn och Konakion som ges till alla nyfödda barn på rutin direkt efter förlossningen? Eller om någon av det övriga innehållet (Glykocholsyra, natriumhydroxid, lecitin & saltsyra) kan orsaka leukemi?
Har ni kommit fram till någonting konkret under era år som aktiv instans? Tänker främst på råd som alla föräldrar borde känna till angående att förebygga cancer hos barn?
Mvh Cina

Cina

Kommentarer

 • Hej Cina,

  Tack för dina frågor. Varje år insjuknar ca 300 barn med cancer i Sverige och denna siffra har varit relativt konstant under flera decennier. Däremot har överlevnaden för barn med cancer ökat. På 1950-talet botades bara enstaka barn med cancer, men idag kan fyra av fem botas, främst tack vare förbättrade behandlingsmetoder.

  Angående forskning på sambandet mellan leukemi och Konakion (som innehåller vitamin K) är det oss veterligen inget som bedrivs i Sverige. I Storbritannien har man genomfört en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Cancer. Slutsatsen som drogs vara att det inte fanns bevis för ett samband mellan vitamin K och barncancer i allmänhet (och leukemi i synnerhet).

  På Vårdguiden kan man läsa om K-vitamin till barn: ”Alla nyfödda barn i Sverige får en k-vitaminspruta strax efter födseln. K-vitamin förebygger risken för en kraftig blödning hos barnet efter förlossningen. Det är Socialstyrelsen som bestämt att alla nyfödda ska ges k-vitamin. Om man som förälder är tveksam till att ge barnet ett stick kan man välja att ge k-vitamin genom munnen istället. Man kan också helt tacka nej men bör överväga riskerna.”

  Hoppas detta var svar på dina frågor.

  Vänliga hälsningar
  Anders

  Anders H

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.